Foto: Bjørn Standhart 2018
Kunst på kirkegården

I den nyere del af kirkegården mod Møllebakken finder man et utrolig smukt kundstværk fremstillet af billedhuggeren Rudolph Tegner. Det er en over 2 meter høj bronceskulptur, der forestiller en ung kvinde der vender sig ind mod en klippe. Hun er tilhyllet i et klæde fra lænden og nedefter.

Skulpturen er rejst som et minde over Rudolph Tegner mor, Signe Tegner. Området omkring skulpturen er dækket af et større antal ligsten, idet adskilige medlemmer af familien tegner eer begravet her.

Skulpturen finder i tre versioner - i gips (originalen)  på Statens Museum for Kunst, i marmor på Ny Carlsberg Glyptotek og endelig bronceskulpturen på Helsingør Kirkegård.

 

 

 

 

 

 

Foto: Bjørn Standhart 2017
Kirkegårdens ældste gravmæle

Smedejernsepitafium for kleinsmedemester Daniel Lundsten (1762-1828) der er et af de ældste i landet og derfor restaureret.  Indskriftspladen er indrammet af gennembrudt rankeslyng med smårosetter og kugler, flankeret af mæanderagtige borter; herover tomme cirkelfelter omgivet af volutter. Indskriftspladen er grønmalet, monumentet sort og rosetterne forgyldte. Det er formentlig udført af ham selv. Det er placeret mod muren ved indgangen til kirkegården i Nygade. Det store monument er det tidligst opførte efter kirkegårdens officielle status som Helsingørs nye kirkegård i 1843.

Kilde: Nationalmuseet, Danmarks Kirker

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Bjørn Standhart 2018
Kaptajn og maler Andreas Chr. Riis-Carstensten 1844-1906

I afdeling 17 finder vi et smukt ornamenteret gravmonument i granit, rejst over maler og kaptajn Andreas Chr. Riis-Carstensen. Han var søn af en præst, men mistede som 12-årig sin far. Efter sin konfirmation tog han til søs, men kom i 1864 hjem for at kæmpe i den 2. Slesvigske krig på fregatten Tordenskjold. Han blev optaget på kunstakademiet og lærte marinemaleri af Carl Dahl. Han udstillede bl.a. på Charlottenborg, hvor han vakte stor opsigt. I 1870'erne drog han atter til søs. Han melder sig til marinen og i årene efter sejler han rundt i verden, bl.a. på egen hånd. Han deltager desuden i et par ekspeditioner til Grønland og han har udgivet fler bøger om sine rejser.

Adskillige af han billeder blev malet efter bestilling fra brygger Carl Jacobsen til Ny Carlsber Glyptotek.

Gravmonumentet blev først rejst i 1960 og er udsmykket med forskellige maritime symboler

 

 
 
 
 
 
Symaskinefabrikant E. C. Olsen

Foto: Bjørn Standhart 2017

Midt på kirkegården i retning nord syd, lidt nord for de franske krigergrave, står en fornem poleret vase i sort granit fra 1928, rejst over symaskinefabrikant E. C. Olsen og hans hustru Rigmor.

 

 

 

 
Kirkegårdens eneste mausoleum

Foto: Lars Johannesen 2017

Umiddelbart før de franske krigergrave finder vi Helsingør Kirkegårds eneste mausoleum. Et mausoleum er en gravbygning. Ordet stammer fra fyrst Mausolos i Lilleasien, der levede fra 377 til 353 f.Kr. Han byggede et overdådigt gravmæle for sig selv, i dag et af verdens syv underværker. Denne form for gravmæler er ikke generelt velset på kirkegården, men i 1943 fik direktør E. Hermann-Sørensen og hustru Else Volmer lov opføre bygningen, der er af cement og skalmuret med hvide marmorfliser. Indgangen er forsynet med en dobbelt låge af smedejern med et korsformet gitterværk. Inderst kan man ane et par åbne egetræsfløjdøre. Inde i bygningen er der anbragt en stor marmor sarkofag på det hvide marmor flisegulv. Bygningen er holdt i nyklassicistisk stil.